Globalizacja i paradoks zdolności słabych państw afrykańskich w XXI wieku - Irabor, Paul; Irabor, Yemisi (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2025)
Współczesna era globalizacji nadal stawia przed postkolonialnymi państwami Afryki wiele wyzwań. Wyzwania te osłabiają potencjał państw afrykańskich. W obecnej erze globalizacji, która oferuje liczne korzyści (w tym zintegrowane globalne relacje gospodarcze, liberalizację handlu oraz transgraniczny przepływ towarów i usług), państwa afrykańskie nie wykorzystują jeszcze w pełni tych korzyści. Artykuł koncentruje się na ocenie czynników, które osłabiają potencjał państw afrykańskich w dzisiejszej erze globalizacji, i zawiera sugestie dotyczące poprawy tej sytuacji. Badacze wybrali metodę badań wtórnych, a wnioski zostały wyciągnięte dedukcyjnie w celu ukończenia prac badawczych. Jako teorie służące umieszczeniu badania we właściwym kontekście wykorzystano funkcjonalizm instytucjonalny i strukturalny. Wyniki badania wykazały, że pomimo możliwości i postępów wynikających z globalnego rozpowszechniania idei, innowacji, know-how technologicznego i powiązań w obecnym systemie międzynarodowym XXI wieku, zdolności państw afrykańskich są nadal słabe. W badaniu stwierdzono, że państwa afrykańskie powinny włączyć się w program dobrego zarządzania, zapewnić spójne podejście do wdrażania najlepszych światowych praktyk, a także opracować i wdrożyć konkretne i skuteczne polityki industrializacji w celu wzmocnienia potencjału państw afrykańskich w dzisiejszej erze globalizacji.