Polityka Unii Europejskiej w przeciwdziałaniu antysemityzmowi - Wojtkowiak, Klaudia (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2025)
Europa od epoki starożytności, przez średniowiecze, renesans, barok, oświecenie aż do współczesności jest zarówno czynnym, jak i biernym świadkiem jednej z wielu dyskryminacji – antysemityzmu. Rosnąca fala antysemityzmu w Europie spowodowała, że Unia Europejska zobowiązała się do zapobiegania wszelkim formom antysemityzmu, zwalczania ich oraz wspierania życia żydowskiego. Niniejszy artykuł przedstawia analizę poszczególnych elementów polityki publicznej Unii Europejskiej w zakresie przeciwdziałania antysemityzmowi od 2012 r. do 2024 r.