Kierunki prowadzenia polityki społecznej w Polsce w latach 2007–2015 oraz 2015–2019 - Betka, Bartosz (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Polityka społeczna stanowi ważną część obietnic wyborczych. W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania tą tematyką. W latach 2007–2019 partie rządzące swoje działania w zakresie polityki społecznej musiały dostosować do istniejących warunków gospodarczych oraz środowiskowych. Mimo wielu obietnic zawartych w postulatach wyborczych, nie wszystkie plany zostały zrealizowane. Chociaż niektóre z nich, tak jak program 500 plus, były skuteczne i pomogły w powiększeniu dotychczasowego elektoratu. Celem niniejszego artykuły jest analiza i porównanie prowadzonej polityki społecznej przez rządy w latach 2007–2019.