Wykorzystywanie instytucji demokracji bezpośredniej i ich wpływ na bezpieczeństwo państwa. Analiza wybranych przykładów - Grąs, Angelika (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Chociaż idea demokracji bezpośredniej została zdominowana przez system rządów przedstawicielskich, to współczesne państwa zapewniają stosunkowo szeroki wachlarz instytucji, które w swoim założeniu mają aktywizować obywateli i dawać im realne szanse na formułowanie nowych rozwiązań prawnych. Z drugiej strony przeprowadzona w artykule analiza wykazuje, że stosowanie takich narzędzi jak referendum czy inicjatywa obywatelska może generować szereg negatywnych skutków, które w konsekwencji będą stanowić poważne zagrożenie dla sytuacji politycznej oraz społecznej w państwie. Nadrzędnym celem artykułu stała się zatem analiza wybranych głosowań referendalnych (przykład Szwajcarii, Wielkiej Brytanii oraz Katalonii), a także inicjatywy ustawodawczej (kazus Polski), w wyniku której ukazany zostanie pejoratywny wpływ wyżej wymienionych instytucji na szeroko pojęte bezpieczeństwo w państwie.