Źródła systemu konstytucyjnego Republiki Francuskiej w poglądach Charlesa de Gaulle’a i Michela Debré z lat 1945–1946. Przyczynek do badań - Górski, Artur Kacper (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Celem pracy jest ukazanie wpływu Charlesa de Gaulle i Michela Debré na Konstytucję Republiki Francuskiej z 4 października 1958 r. Autor czyni to z wykorzystaniem tekstów o ponad dekadę starszych od samej Konstytucji – studium Konstytucyjny problem Francji i Wystąpienia w Bayeux. W konsekwencji, idee i rozwiązania zaproponowane w momencie dźwigania się Republiki z II wojny światowej porównane zostały z tekstem ustawy zasadniczej z 1958 r. Możliwe w ten sposób stało się ukazanie niezmienności tego, co de Gaulle zwykł nazywać une certaine idée de la France stanowiącej oś dorobku intelektualnego gaullistów.