Zanieczyszczenie powietrza istotnym zagrożeniem dla zdrowia mieszkańców polskich miast - Kowalska, Faustyna (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2020)
Jakość powietrza w Polskich miastach jest w złym stanie. Alarmujący stan środowiska naturalnego jest w dużej mierze efektem zaniechań i błędów popełnionych w przeszłości, nawet tej bardzo odległej. Ostatnie lata pokazują, jak zmienił się klimat i jak negatywnie te zmiany wpływają na zdrowie ludzi. Z powodu smogu w Polsce rokrocznie umiera więcej osób niż w wyniku wypadków na drogach. Artykuł powstał jako próba odpowiedzi na pytania: jak przedstawia się poziom zanieczyszczeń powietrza w polskich miastach oraz jakie działania podejmują władze na poziomie lokalnym i centralnym, aby zmniejszyć przyczyny i skutki tych zanieczyszczeń.