Życie seksualne w Chińskiej Republice Ludowej - historia i współczesność - Strzemkowska, Natalia (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Obecna polityczna i gospodarcza pozycja Chińskiej Republiki Ludowej powoduje, że warto przyjrzeć się wolności seksualnej Chińczyków. Model zachowań seksualnych zależy bardzo mocno od współczesnego zachwiania demograficznego Państwa Środka, zatem rzeczą istotną wydaje się być omówienie tej problematyki. Niniejszy artykuł analizuje historię rewolucji seksualnej, jej konsekwencje, a także podejmuje próbę przedstawienia wartości i norm, które w sposób bezpośredni wpływają na współczesne problemy społeczne związane z dostępem do edukacji seksualnej i przestrzeganiem praw osób homoseksualnych w Chińskiej Republice Ludowej.