Jak mały smok może pomóc w zwalczaniu wirusa: poszukiwanie więzi pomiędzy dyplomacją zdrowia Tajwanu w czasie COVID-19 oraz „kampanią” na rzecz jego włączenia do WHO - Kharchuk, Solomiya (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
COVID-19 stał się katastrofą o globalnym zasięgu. W tym czasie Tajwan, który leży w pobliżu Chińskiej Republiki Ludowej, określany jest jako historia sukcesu w walce z COVID-19. Ponadto Tajwan zapewniał wsparcie medyczne dla państw dotkniętych pandemią. Ze względu na to pojawiają się pytania: czy sukces Tajwanu w walce z COVID-19 oraz jego dyplomacja zdrowia stały się źródłem jego miękkiej siły? Czy przełożyły się one na kampanię państw, skierowaną na włączenie wyspy do WHO? W danym artykule została wykorzystana metoda analizy treści w jej wersji jakościowej i zostały przeanalizowane przemówienia przedstawicieli wybranych państw podczas 73. Światowego Zgromadzenia Zdrowia. Ostatecznie sukces Tajwanu w walce z COVID-19 oraz jego dyplomacja zdrowia nie przełożyły się na jawną kampanię na rzecz jego włączenia, z wyjątkiem USA oraz Japonii. W danym przypadku okazało się, że atrakcyjność Tajwanu ma ograniczoną siłę w polityce międzynarodowej, ponieważ doszło do zwycięstwa innych sił przyczynowych.