Ewolucja lewicy parlamentarnej w Republice Czeskiej i Rzeczypospolitej Polskiej po 1989 roku. Analiza porównawcza - Paprzycki, Cezary (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest porównanie strategii politycznej dwóch lewicowych partii parlamentarnych w Polsce oraz Republice Czeskiej, czyli SLD i KSČM po transformacji systemu politycznego we wskazanych państwach. Praca stanowi próbę weryfikacji obranej koncepcji na dalsze funkcjonowanie dawnych działaczy komunistycznych w systemie demokracji parlamentarnej oraz wskazuje na możliwe szanse i zagrożenia dla obu ugrupowań – nie tylko na podstawie wyników wyborczych, ale również prac programowych i aktywności parlamentarnej.