Granica polsko-ukraińska: relacje i współczesna ocena granic - Pacocha, Jakub (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Tematem powyższego artykułu jest ocena obecnego stanu i istoty granicy Polsko-Ukraińskiej oraz następstw związanych z jej dzisiejszym kształtem. Głównym celem jest odpowiedź na pytanie jak znaczne na przestrzeni lat były przemiany w postrzeganiu relacji Polsko-Ukraińskich pośród przedstawicieli obydwu narodowości, uwzględniając rolę granicy Polsko-Ukraińskiej w tych przemianach. Badania przeprowadzone na potrzeby pracy, to dwie ankiety wypełniane przez Polaków i Ukraińców odpowiednio w języku polskim i rosyjskim. Użyte metody pozwalają zrozumieć w jakim stopniu polepszyły się relacje Polsko-Ukraińskie, szczególnie przez ostatnie kilka dekad.