Sytuacja uchodźców w Libanie oraz ich wpływ na stabilność polityczną państwa - Spychała-Kij, Maria (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
W październiku 2019 roku, obecne w Libanie niepokoje społeczne zorganizowały się przybierając formę protestów przeciwko rządowi politycznemu. Wciąż nieustające, a wręcz pogłębiające się masowe niepokoje społeczne i nieumiejętność, bądź niemożność udzielenia adekwatnej odpowiedzi ze strony władz politycznych przyczyniły się do umiejscowienia Libanu wśród państw określanych terminem – państwa niestabilnego politycznie. W bazie danych na temat trwających konfliktów – the Center for Preventive Action’s (CPA) Global Conflict Tracker, Liban jest przyporządkowany do kategorii konfliktu o niezmiennym statusie. Od eksplozji w Bejrucie w sierpniu 2020 roku zaczęły pojawiać się propozycje o kolejnej zmianie statusu państwa – z państwa niestabilnego na państwo już upadłe (z ang. failed state). W kontekście obecnej krytycznej sytuacji społecznej, ekonomicznej oraz politycznej Libanu, jak i poprzedzającej ją długiej historii konfliktów wewnętrznych oraz zewnętrznych, ten artykuł ma na celu przyjrzenie się zjawisku migracji, a dokładniej uchodźctwu, jako jednemu z czynników, który może przyczyniać się do stabilności, jak również niestabilności politycznej państwa. W obliczu specyfiki systemu politycznego Libanu, którego stabilność jest silnie skorelowana z adekwatną reprezentacją poszczególnych sekt religijnych na scenie politycznej, migracja może być uznana jako jeden z determinantów mających wpływ na stabilność państwa, a kwestie z nią związane powinny być brane pod uwagę przy próbach rozwiązania panującego niezadowolenia społecznego oraz stanu niestabilności politycznej.