Motywacje do uczestnictwa w wyborach parlamentarnych w 2023 roku na przykładzie uczniów Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących we Wrześni - Sokolski, Mikołaj; Jankiewicz, Zofia (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Polskie wybory parlamentarne w 2023 są traktowane i przedstawiane jako najważniejsze od ponad 30 lat. Jednocześnie w przekazie publicznym często podkreśla się rolę młodych w procesie wyboru nowego kierunku rozwoju dla Polski. Współczesne warunki politycznie, które charakteryzują się wysoce emocjonalną debatą polityczną, wpływają na podejmowane przez najmłodszych wyborców decyzje wyborcze. Badanie podejmuje problematykę adolescentów i ich wiedzy okołopolitycznej, zainteresowania polityką i potencjalnego uczestnictwa w wyborach w 2023 roku. Grupę badawczą stanowią uczniowie w wieku od 17 do 19 r.ż. z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Romana Abrahama we Wrześni (n = 213). Okazuje się, że badana grupa ma charakter niezwykle niejednorodny, z jednej strony, są to osoby o wysokim poziomie wiedzy, które interesują się polityką, z drugiej jednak, należą do tej grupy osoby, które charakteryzują się brakiem wiedzy politycznej. Mimo tak wyraźnych różnic większość badanych deklaruje swoje czynne uczestnictwo w wyborach w październiku 2023 r.