O niektórych psychospołecznych zasadach mediów społecznościowych - Klamka, Wiktoria (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Reklama w mediach społecznościowych stanowi kluczowy element promocji. Nie jest ona jednak możliwa bez oddziaływania perswazyjnego, które wykorzystuje autorytety, emocje czy sympatię. Emocje, zwłaszcza silne, odgrywają istotną rolę, ponieważ przyciągają uwagę. Sympatia wobec marki może z kolei wynikać np. z podobieństwa. Niezależnie od powyższego, należy jednak zachować ostrożność wobec elementów perswazji. Reklama w mediach społecznościowych przybiera bowiem subtelny charakter i wymaga pełnego zrozumienia psychospołecznych mechanizmów perswazji, tym bardziej, że często może maskować się za nią zwyczajna manipulacja.