Rola prasy harcerskiej we współczesnej komunikacji Związku Harcerstwa Polskiego - Wojtasz, Adrian (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Praca w swoim głównym założeniu bada współczesną rolę, jaką pełnią cztery główne tytuły prasowe należące do Związku Harcerstwa Polskiego. W publikacji scharakteryzowano najważniejsze istniejące wydawnictwa ZHP wyodrębniając ich deklarowaną tematykę oraz rzeczywisty profil redakcyjny. Praca zawiera także omówienie sposobu organizacji redakcji poszczególnych tytułów. W toku rozważań i badań przeprowadzonych na obecnie wydawanych czasopismach określono rolę prasy harcerskiej we współczesnej komunikacji Związku Harcerstwa Polskiego.