Rola południowokoreańskich artystów muzyki popularnej w promowaniu idei ochrony środowiska - Ludek, Weronika (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Niniejsza publikacja ma na celu przybliżenie roli, jaką odgrywa południowokoreańska muzyka popularna w procesie rozprzestrzeniania się idei dotyczących zmian klimatycznych oraz konieczności podejmowania działań dążących do ich minimalizacji. W tym celu w artykule opisano, w jaki sposób k-pop akceleruje zmiany zachowań w obrębie miłośników tego gatunku, odwołując się do takich konceptów jak kultura partycypacji. Podkreślono także szczególne znaczenie aktywizmu fanów w procesie edukacji i promowania postaw proekologicznych. Ponadto sprecyzowano działania wokalistów, które przyczyniają się do zmian, uwzględniając ich aktywności zarówno w sektorze publicznym, jak i prywatnym.