Zrozumienie koreańskiej kultury webtoon: transmedia storytelling, snack culture i proces globalizacji - Wolna, Weronika (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Na uwagę zasługuje fakt, że niektóre wymiary kultury powstające w ostatnich latach w Korei Południowej są coraz bardziej popularne w skali światowej. Niniejszy artykuł przedstawia globalny sukces webtoonów czyli koreańskich komiksów internetowych – jako narzędzi soft power, czyli zdolności państwa do wywierania wpływu na innych dzięki atrakcyjności własnej kultury. W tym ujęciu kulturę należy rozumieć jako jeden z zasobów soft power, czyli miękkiej siły – która może wypełniać określone role w polu polityki zagranicznej państwa, a w szczególności może pozytywnie realizować zadanie zwiększania wpływów takiego państwa. Wzmacnianie miękkiej siły poprzez promocję kultury popularnej może przynosić tego rodzaju korzyści. Korea Południowa z powodzeniem promuje swoją popkulturę globalnie, wzbudzając zainteresowanie przedstawicieli innych państw. Celem niniejszego artykułu jest opisanie jak rozwinęły się koreańskie komiksy cyfrowe – webtoons na przestrzeni lat oraz przeanalizowanie w jaki sposób webtoony stały się źródłem dla transmedia storytelling. Omówienie w jaki sposób snack culture przyczyniło się do rozwoju webtoonów, czyli o przekształceniu webtoonu w koreański serial lub film. Koreańskie komiksy internetowe stały się popularne na całym świecie, dzięki dobrej dostępności dla czytelników, różnorodnym gatunkom i wciągającej fabule. Nowe sposoby komunikacji, rozwój transportu i technologii zrewolucjonizowały światowe rynki i radykalnie zwiększyły handel, ponieważ spadające koszty umożliwiają mniejszym państwom i ponadnarodowym korporacjom tanią i wydajną wymianę towarów i informacji (Nye, 1990, s. 161–162).