Human rights violations during Russia’s full-scale war against Ukraine. Selected aspects - Zinichenko, Vladyslav (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
W artykule dokonano przeglądu naruszeń praw człowieka popełnionych przez Rosjan w Ukrainie w okresie od 24 lutego 2022 r. do 1 czerwca 2022 r. Argumentuje się w nim, że system ochrony praw człowieka nie miał istotnego wpływu na Rosję i okazał się nieskuteczny w czasie wojny. Artykuł dotyczy zasad międzynarodowego prawa praw człowieka i międzynarodowego prawa humanitarnego, które mogą być stosowane w czasie wojny.