Ewolucja wizerunku Wołodymyra Zełeńskiego w prasie ukraińskiej, rosyjskiej i niemieckiej (na wybranych przykładach) - Borowska-Dobrowolska, Dominika; Żerko, Krzysztof (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Współcześnie poświęca się wiele uwagi Wołodymyrowi Zełeńskiemu, który w świecie zachodnim stał się symbolem ukraińskiego oporu przeciwko rosyjskiej inwazji. W wielu przekazach medialnych powtarzano, że prezydent Ukrainy, którego postać wcześniej interpretowano przede wszystkim w kontekście jego aktorskiej przeszłości zawodowej, w obliczu rosyjskiej inwazji wyrósł na męża stanu. Niniejsza praca ma na celu zbadanie ewolucji wizerunku Wołodymyra Zełeńskiego w prasie ukraińskiej, rosyjskiej i niemieckiej na przykładzie odpowiednio „Ukraińskiej Prawdy”, rosyjskiej „Izwiestiji” oraz niemieckiego „Frankfurter Allgemiene Zeitung”, badając trzy reprezentacyjne daty: dzień drugiej tury wyborów prezydenckich na Ukrainie, dzień po rozpoczęciu przez Rosję inwazji na Ukrainę oraz dzień pierwszej rocznicy tej inwazji. Do analizy wykorzystano metodę analizy zawartości (z uwzględnieniem zarówno metod ilościowych, jak i jakościowych), a także wspomagano się historyczną metodą genetyczną.