Rola Wysokiego Przedstawiciela Unii do Spraw Zagranicznych i Polityki Bezpieczeństwa w systemie instytucjonalnym Unii Europejskiej - Rogalski, Igor (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2023)
Powyższy artykuł ma na celu przybliżenie roli Wysokiego Przedstawiciela Unii do Spraw Zagranicznych i Polityki Bezpieczeństwa w systemie instytucjonalnym Unii Europejskiej. Artykuł analizuje podstawy prawne funkcjonowania urzędu zawarte w traktacie lizbońskim oraz ich implementowanie i stosowanie w praktyce. Wskazuje na problemy w sprawowaniu urzędu, z jakimi zmagali się Wysocy Przedstawiciele i zarysowuje perspektywę rozwoju urzędu. Prezentuje możliwe kierunki rozwoju rozumienia i pełnienia funkcji.