Przyczyny polaryzacji w Stanach Zjednoczonych - Muzychuk, Dmytro (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
W artykule podjęto próbę zbadania przyczyn polaryzacji w USA. Autor zagłębia się w różne czynniki, takie jak nieporozumienia polityczne na szczeblu elit, warunki gospodarcze w kraju, instytucje wyborcze, fragmentacja mediów, reorganizacja partii, podział społeczny i różnorodność rasowa, aby kompleksowo zrozumieć, w jaki sposób czynniki te przyczyniają się do istniejącego wysokiego, choć nie alarmującego, jeśli porównać z innymi krajami rozwiniętymi, poziomu polaryzacji w Stanach Zjednoczonych. Aby zawęzić zakres badań, zbadano jedynie przyczyny polaryzacji, pomijając negatywne skutki, które ujawniają się przy wysokim poziomie polaryzacji. W artykule w sposób szczególny zbadano rolę mediów społecznościowych i wzrost populizmu, zwłaszcza prawicowego, widocznego po wyborze Donalda Trumpa na 47. prezydenta USA. Celem badania jest zapewnienie wszechstronnego zrozumienia czynników przyczyniających się do polaryzacji. Badanie ma charakter eksploracyjny, gdyż stara się poznać zjawisko polaryzacji, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, a także zyskać na nie nowe spojrzenie. Pytaniem badawczym postawionym i eksplorowanym przez autora jest to, jakie są główne przyczyny polaryzacji politycznej w Stanach Zjednoczonych. Zgłębiając temat i postawione pytanie badawcze, badanie, poza powyższym celem, stara się wnieść wkład w dyskurs na temat zachowania i wzmacniania instytucji demokratycznych, a także wzmacniania świadomej demokracji w obliczu wzrastających podziałów.