Multiwektoryzm w kazachskim wydaniu – analiza polityki zagranicznej Republiki Kazachstanu - Woźniak, Mikołaj (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest analiza polityki zagranicznej Kazachstanu, zakładając jej multiwektorowy charakter. Zdaniem Autora, wielowektorowość stanowi fundament kazachstańskiej aktywności międzynarodowej, jak i państwowości. W artykule przedstawiono problematykę zagadnienia wielowektorowej polityki zagranicznej z perspektywy teoretycznej oraz próbę przedstawienia definicji omawianego zjawiska. W dalszej części pracy Autor skupia się na przekrojowej charakterystyce polityki zagranicznej Kazachstanu od czasu uzyskania niepodległości w 1991 roku, w tym jej priorytetów, które uwypuklają wielowektorowy charakter kazachskiej dyplomacji. Dalej Autor podkreśla fakt, że od 2022 roku, tj. od momentu wybuchu wojny na Ukrainie, multiwektoryzm Astany przybrał na sile, tym samym napędzając „nową wielką grę” mocarstw o wpływy zarówno w Kazachstanie, jak i całym regionie Azji Centralnej. W finalnej konkluzji Autor prezentuje czytelnikowi pytanie, które ma niejako sprowokować do myślenia o przyszłości wielowektorowej polityki w wydaniu Kazachstanu. Autor w celu zbadania omawianego tematu wykorzystuje różne metody badawcze, takie jak analiza treści i dokumentów, analiza instytucjonalno-prawna oraz metoda decyzyjna.