Charakterystyka wojen arabsko-izraelskich od 1948 roku do chwili obecnej. Wpływ konfliktu na gospodarkę izraelską, regionalną i globalną - Malendowska, Natalia (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
Od kilku dekad kluczową kwestią w dziedzinie bezpieczeństwa i stabilności regionu Bliskiego Wschodu jest konflikt między państwami arabskimi i Izraelem. Poszczególne etapy konfliktu niosły za sobą konsekwencje na wielu płaszczyznach, między innymi dla gospodarek państw arabskich, Izraela oraz w wymiarze globalnym. W niniejszej publikacji autorka dokonała próby charakterystyki wpływu wojen arabsko-izraelskich na sytuacje gospodarcze państw w regionie Bliskiego Wschodu, w Izraelu oraz dla gospodarki światowej.