Eskalacja na linii Izrael–Iran wobec trwającej rywalizacji obu państw - Gładysz, Adrian (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
Atak na placówkę dyplomatyczną Iranu w Syrii przez Izrael w 2024 roku zapoczątkował kolejny etap eskalacji w historii rywalizacji pomiędzy Tel Awiwem a Teheranem. Niniejszy artykuł poruszył tę kwestię, skupiając się przede wszystkim na konflikcie zachodzącym pomiędzy proaktywną polityką Izraela a polityką wpływów w takich państwach, jak Irak, Syria czy Liban prowadzoną przez Iran. Dzięki temu analiza napierających na siebie działań na arenie międzynarodowej jest wskazywana jako jeden z wielu elementów wpływających na istnienie oraz eskalację wspomnianej rywalizacji. Zostały w nim zaprezentowane elementy polityki zagranicznej z perspektywy historycznej odnoszącej się do aktualnych wydarzeń, jak i poczynienie określonych założeń dotyczących przyszłości. Kontekst rywalizacji został umieszczony nie tylko w stosunku do izraelskich działań w Strefie Gazy, ale również do regionu Bliskiego Wschodu będącego nieodłącznym elementem postrzegania ww. rywalizacji. Pojawiają się również czynniki, które są istotne dla zarysu całej sytuacji oraz należałoby je rozwinąć, tym samym uzyskując nowe wnioski na podstawie całościowej analizy zagadnienia. Praca została skonstruowana w oparciu o czynniki realistyczne, przy rozpatrywaniu skuteczności, a nie słuszności prowadzonej polityki zagranicznej, jednak z pełnym poszanowaniem dla ludzi mających z tym styczność. Niniejszy artykuł analizuje eskalację napięć między Izraelem a Iranem w okresie 1–21 kwietnia 2024 roku, wykorzystując jakościową analizę treści, metodę deskryptywną oraz komparatystyczną. Badanie wykazało, że bezpośredni atak na placówkę dyplomatyczną Iranu stanowił bezprecedensowy punkt zwrotny w historii konfliktu, przekształcając dotychczasową rywalizację pośrednią w bezpośrednią konfrontację militarną.