Programy socjalne rządu Zjednoczonej Prawicy – PR-owy sukces czy szereg niespełnionych obietnic? - Kuźniarski, Jakub (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2024)
Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy programów socjalnych wprowadzonych przez rząd Prawa i Sprawiedliwości w Polsce w latach 2015–2023, skupiając się na ich wpływie na zarządzanie ekonomią kraju. Artykuł ocenia, czy implementacja programów socjalnych przyczyniła się do sukcesu w zakresie redukcji ubóstwa i poprawy warunków życia, czy też doprowadziła do powstania nowych wyzwań, takich jak kryzys gospodarczy. Jednym z kluczowych przykładów jest program „500 plus”, który generował ogromne koszty dla kraju, a także był źródłem licznych mitów, takich jak twierdzenie, że kobiety masowo rezygnują z pracy po skorzystaniu z jego benefitów.