Cyfrowa transformacja Unii Europejskiej jako katalizator kreatywności - Sworacki, Adam (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2025)
Artykuł analizuje rolę cyfrowej transformacji w budowaniu kapitału kreatywnego w instytucjach Unii Europejskiej, wskazując na jej kluczowe znaczenie dla innowacyjności i efektywności. Badania potwierdzają, że mimo postępującej digitalizacji, UE napotyka wyzwania związane z integracją nowych technologii i zarządzaniem danymi. Wnioski wskazują, że skuteczność transformacji zależy od zdolności instytucji do adaptacji i wprowadzenia spójnych polityk wspierających kreatywność. Artykuł podkreśla potrzebę dalszych badań oraz innowacji, aby skutecznie wspierać rozwój kapitału kreatywnego w UE.