Alternatywa dla Niemiec – działalność prawicowego populizmu w latach 2015–2023 na przykładzie kryzysu migracyjnego i wojny w Ukrainie - Dydymski, Jakub (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2025)
W latach 2015–2023 Alternatywa dla Niemiec (AfD) na skutek dwóch faz kryzysu migracyjnego oraz wojny w Ukrainie zdołała uzyskać rekordowe poparcie. Była pierwszym ugrupowaniem skrajnej prawicy, które weszło do Bundestagu, a w 2023 r. zajmowało drugie miejsce w sondażach poparcia. Mimo swojego kontrowersyjnego języka elektorat AfD powiększał się o kolejnych wyborców, niezadowolonych z efektów niemieckiej polityki migracyjnej oraz wsparcia Ukrainy przez Niemcy po rosyjskiej agresji. W artykule wykazano także, jak poparcie dla tej partii zależne jest od popularności kwestii migrantów z Afryki i Bliskiego Wschodu w publicznym dyskursie.