Mit kosowski we współczesnej serbskiej myśli nacjonalistycznej - Kobierska, Martyna (Refleksje. Pismo naukowe studentów i doktorantów WNPiD UAM, 2015)
Benešić J. (1938), Jugosłowiańska poezja ludowa, Warszawa. Bujwid-Kurek E. (2008), Państwa postjugosłowiańskie. Szkice politologiczne, Kraków. Čolović I. (2007), Bałkany – terror kultury, Wołowiec. Dąbrowska-Partyka M., Gusle, knindže i civilno društvo. Retoryka serbskich tekstów o tematyce narodowej, http://postjugo.filg.uj.edu.pl/Gusle.pdf. Eliade M. (1998), Aspekty mitu, Warszawa. Emmert T. A., The Battle of Kosovo: Early Reports of Victory and Defeat, http:// emmert.htm. Filipowicz S. (1988), Mit i spektakl władzy, Warszawa. http://forum.srpskinacionalisti.com/. http://www.stosunkimiedzynarodowe.info/artykul,919,3_lata_po_niepodleglosci_ Jakóbiec M. (1948), Jugosłowiańska epika ludowa, Wrocław. Kołakowski L. (2005), Obecność mitu, Warszawa. Kosowo_walczy_o_uznanie. Kubiak K. (2005), Wojny, konflikty zbrojne i punkty zapalne na świecie, Warszawa. Mączak A. (1997), Historia Europy, Kraków. Na kosowską nutę, http://autonom.pl/index.php/news/informacje/1577-na-kosowska-nute. Sepkowski A. (2011), Mity, historia, polityka, Toruń. Speech Slobodan Milošević, 28 june 1989, http://emperors-clothes.com/milo/milosaid.html#2. Tanty M. (2003), Bałkany w XX wieku. Dzieje polityczne, Warszawa. Velimirović N., Nacionalizam Svetoga Save, http://www.scribd.com/doc/2884610/Vladika-Nikolaj-Velimirovic-Nacionalizam-Svetog-Save. Waehlisch M., Xharra B., 3 lata po niepodległości, Kosowo walczy o uznanie, web.archive.org/web/20110716072235/http://www.deremilitari.org/resources/articles/