Opozycja dur–moll w horyzoncie topiki muzycznej - Danuser, Hermann; Kwiecień-Długosz, Katarzyna (Res Facta Nova, 2025)
Polski przekład artykułu Hermanna Danusera: Dur/Moll im Horizont musikalischer Topik, w: Dur versus Moll. Zur Geschichte der Semantik eines musikalischen Elementarkontrasts, Hrsg. Hans-Joachim Hinrichsen, Stefan Keym, Böhlau, Wien–Köln–Weimar 2020.