Mistyka tego świata. Droga muzyki zachodniej - Schultz, Wolfgang Andreas; Trzęsiok, Marcin (Res Facta Nova, 2022)
Polski przekład tekstu: W.-A. Schultz, Weltzugewandte Mystik. Der Weg der abendländischen Musik, [w:] idem, Trauma – Avantgarde – Spiritualität, Mainz 2014, s. 109–122.