Grupa Wyszehradzka – nowe wyzwania bezpieczeństwa i perspektywy współpracy - KUŻELEWSKA, ELŻBIETA; BARTNICKI, ADAM R. (Rocznik Integracji Europejskiej, 2018)
Artykuł poddaje analizie ramy współpracy państw Grupy Wyszehradzkiej, problemy jej funkcjonowania w obliczu nowych wyzwań bezpieczeństwa w Europie. Podejmuje próbę nakreślenia perspektyw organizacji w zmieniającym się środowisku geopolitycznym i wskazania obszarów, w których współpraca między państwami V4 układa się dobrze. Omawiane są kwestie wspólnego rynku gazowego i elektrycznego dla Europy Środkowej, różnice potencjałów militarnych oraz pozycji zajmowanej przez V4 w UE.