Francja a Europa w programie Frontu Narodowego i deklaracjach Marine Le Pen - MALENDOWICZ, PAWEŁ (Rocznik Integracji Europejskiej, 2018)
Głównym zagadnieniem poruszanym w artykule jest Francja i Europa w programie Frontu Narodowego i deklaracjach Marine Le Pen. Front Narodowy jest francuską partią polityczną o proweniencji nacjonalistycznej. Nacjonalizm jest kierunkiem myśli politycznej, w którym idea narodu i państwa narodowego jest wartością nadrzędną. Front Narodowy powstał w 1972 roku. Został założony przez Jeana-Marie Le Pena. Obecnie jego liderką jest jego córka Marine Le Pen. Z jej wypowiedzi wynika żądanie rozwiązania Unii Europejskiej. W jej opinii najważniejszym problemem narodów Unii jest imigracja. Nacjonaliści obawiają się wielokulturowości, imigrantów i islamu.