Trzy wymiary współczesnego terroryzmu w Unii Europejskiej - Wojciechowski, Sebastian (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Unia Europejska między innymi ze względu na znaczenie polityczne, ekonomiczne czy medialne, a także z uwagi na występujące w niej różnice kulturowo-społeczne jest ważnym celem ataków terrorystycznych. Ich skalę, charakter czy specyfikę dobrze ukazują coroczne raporty Europolu. Celem tekstu jest zaprezentowanie istoty oraz charakterystyki współczesnego terroryzmu występującego w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich kilku lat, ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych danych zaprezentowanych przez Europol w 2018 roku. Wśród przedstawionych kwestii poruszono m.in. problem zagrożenia terrorystycznego w UE ze strony dżihadystów, separatystów czy lewicowych oraz prawicowych ekstremistów. Przeanalizowano też zagadnienie osób aresztowanych i skazanych w Unii Europejskiej za działalność terrorystyczną. Główną tezą tekstu jest stwierdzenie, że terroryzm występujący na terytorium UE ma zarówno wymiar wertykalny, horyzontalny, jak i transcendentalny. Pierwszy z nich (wertykalny) związany jest ze stosowaniem przez terrorystów bardzo różnych i wciąż nowych elementów taktyki czy strategii. Drugi (horyzontalny) odnosi się do możliwości atakowania różnorodnych celów w poszczególnych państwach członkowskich UE. Natomiast trzeci wymiar transcendentalny dotyczy zróżnicowanej motywacji ideologicznej terrorystów. Ma ona nie tylko charakter islamistyczny, ale także np. separatystyczny, skrajnie prawicowy czy lewicowy.