Unijna polityka migracyjna a zjawisko imigracji/uchodźctwa do UE w latach 2016–2018 - Adamczyk, Anita (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest analiza działań Unii Europejskiej będących reakcją na napływ imigrantów. Obejmuje on lata 2016–2018. W artykule postawiono tezę, iż aktywność państw unijnych miała wpływ na ograniczenie przyjazdów imigrantów do UE, choć nie był to jedyny element mający znaczenie dla zmniejszenia liczby obywateli państw trzecich przekraczających zewnętrzne granice unijne. W celu jej zweryfikowania przeprowadzono analizę aktywności m.in. w zakresie zawieranych porozumień z państwami trzecimi (Turcją, Libią) oraz ochrony granic wewnętrznych i zewnętrznych. W artykule pokazano także jak zmieniał się poziom imigracji/uchodźctwa do państw unijnych po kryzysie migracyjnym z 2015 roku.