Węgierskie referendum w sprawie obowiązkowych kwot relokacji uchodźców. Co z tą europejską solidarnością? - Musiał-Karg, Magdalena (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
W ostatnich latach krajowe referenda stały się popularnymi instrumentami podejmowania decyzji w bardzo problematycznych i kontrowersyjnych kwestiach (Grexit, Brexit, kryzys migracyjny). Węgierskie referendum w sprawie relokacji narzuconych przez UE kwot uchodźców jest jednym z przykładów takich głosowań. Oprócz kontekstu europejskiego, węgierskie referendum poświęcone było bardzo trudnemu i społecznie ważnemu zagadnieniu. Argumentuje się także, że głosowanie to było manewrem węgierskiego premiera Victora Orbana przeciwko Unii Europejskiej, jej solidarności i wspólnym interesom. Pamiętając, że kryzysy migracyjne należy traktować jako wspólne wyzwanie dla całej UE, a wszystkie państwa członkowskie powinny wziąć na siebie odpowiedzialność za poszukiwanie właściwych rozwiązań satysfakcjonujących wszystkie państwa członkowskie – za główny cel niniejszego artykułu przyjęto udzielenie odpowiedzi na pytanie o rolę węgierskiego referendum z 2016 r. dla realizacji zasady solidarności w Europie. Rozważania prowadzone w artykule miały również na celu znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące roli referendum w problematycznych/kontrowersyjnych kwestiach na Węgrzech oraz czynników wpływających na decyzję wyborców.