Zewnętrzny wymiar polityki energetycznej Unii Europejskiej a praktyka polityki energetycznej Niemiec - Molo, Beata (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Artykuł prezentuje wybrane kwestie związane z kształtowaniem zewnętrznego wymiaru polityki energetycznej Unii Europejskiej oraz głównych kierunków i praktyki polityki energetycznej Niemiec. Omawiane są początki, kierunki i instrumenty zewnętrznego wymiaru polityki energetycznej UE, w tym także problemy ograniczające efektywność zewnętrznej koordynacji współpracy energetycznej państw członkowskich Unii Europejskiej. Ponadto opracowanie przedstawia stanowisko Niemiec wobec zewnętrznego wymiaru polityki energetycznej UE, jak również cele, kształt i kluczowe instrumenty relacji energetycznych Niemiec z producentami, konsumentami i państwami tranzytowymi surowców energetycznych.