Unia Europejska i USA przyczyny (błędnego) postrzegania Iranu - Fiedler, Radosław (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
Celem artykułu jest wskazanie głównych przyczyn (błędnego) postrzegania w polityce USA i Unii Europejskiej wobec Iranu. Błędne postrzeganie intencji Iranu było jedną z głównych przyczyn wykolejenia porozumienia nuklearnego JCPOA było wycofanie się z niego USA. Analizowanie (błędnego) postrzegania ma istotny wpływ na formułowanie polityk i strategii wobec Iranu umożliwia głębsze spojrzenie w skomplikowane relacje pomiędzy Zachodem a Iranem