Pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Chińską Republiką Ludową. Dylematy stanowiska negocjacyjnego Unii Europejskiej w kontekście przyspieszonego rozwoju technologicznego Państwa Środka - Walkowski, Maciej (Rocznik Integracji Europejskiej, 2019)
W prezentowanym artykule autor skupia się na analizie, ocenie i prognozie związanej z problematyką innowacyjnego rozwoju ChRL oraz reakcji Unii Europejskiej na chińskie metody uzyskania przewagi technologicznej nad innymi państwami w świecie. Prezentując i oceniając realizację kluczowych dla Chin dokumentów strategicznych w omawianej materii, autor dokonuje porównania reakcji UE z polityką sankcji handlowych wobec ChRL wprowadzonych przez Stany Zjednoczone w okresie prezydentury D. Trumpa, kreśląc prawdopodobne scenariusze na przyszłość.