Polityka zewnętrzna Unii Europejskiej jako późnowestfalska innowacja polityczna - Rewizorski, Marek (Rocznik Integracji Europejskiej, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest bliższe spojrzenie na politykę zewnętrzną Unii Europejskiej jako późnowestfalską innowację polityczną. W artykule przyjęto, że aktywność zewnętrzna Unii Europejskiej wykracza poza klasyczne ramy polityki zagranicznej, która jest zwykle uznawana za atrybut państwa, a sama UE jako podmiot hybrydowy, formułuje i realizuje politykę zewnętrzną. Ta ostatnia ma charakter normatywno-funkcjonalny, co oznacza, że podstawę obecności UE w świecie stanowi zbór określonych zasad, narzędzi i struktur organizacyjnych pozwalających na działania, które nie tylko uzupełniają politykę zagraniczną państw członkowskich, ale także wykraczają poza jej ramy. Późnowestfalska polityka zewnętrzna Unii Europejskiej opiera się na trzech filarach – multilateralizmie, normatywnej plastyczności, hybrydowości, które rozpatrywane kolektywnie tworzą obraz aktywności UE wykraczającej poza model klasycznej dyplomacji i współpracy międzypaństwowej.