Niemieckie reakcje na zmiany polityczne we Włoszech po 2016 roku - Kruk, Aleksandra (Rocznik Integracji Europejskiej, 2022)
W artykule przedstawiono spojrzenie niemieckich polityków i dziennikarzy na dokonujące się we Włoszech procesy polityczne, głównie dotyczące rywalizacji wyborczej po 2016 roku. Analizowane są opinie o przyczynach niestabilności włoskiego systemu politycznego, które doprowadziły do przyspieszonych wyborów w 2022 roku, zamiast przeprowadzenia ich w roku 2023. Włochy po kryzysie rządowym, opowiadają się za reformami, które zmniejszą skutki kryzysu energetycznego i napięć spowodowanych kryzysem migracyjnym oraz wojną na Ukrainie. Rywalizacja polityczna we Włoszech przebiega między partiami politycznymi, które tworzą koalicję skrajnie prawicową bądź lewicową. Główna przeciwniczka Enrico Letty, Giorgia Meloni z partii Bracia Włochy postuluje wzmocnienie pozycji narodu włoskiego i pozycji Włoch w Unii Europejskiej.