Nouvel èlan? Europejski kontekst stosunków niemiecko-francuskich w okresie rządów prezydenta Emmanuela Macrona (2017–2021) - Koszel, Bogdan (Rocznik Integracji Europejskiej, 2023)
Celem artykułu była analiza współpracy niemiecko-francuskiej w obliczu największych kryzysów i wyzwań dla relacji dwustronnych dla Francji i Niemiec w dwóch dekadach XXI w. Jeżeli mowa była o europejskiej ofensywie prezydenta E. Macrona z pakietem reform UE, to służyć miało to wzmocnieniu roli Paryża w integracji europejskiej i polityce międzynarodowej. Doświadczona w polityce europejskiej RFN kanclerz A. Merkel z dużą ostrożnością odnosiła się z aprobatą dla ambitnych, daleko idących reform, mogących destabilizować i tak trudny okres funkcjonowania UE.