Zrównoważony rozwój energetyczny w polityce współpracy rozwojowej Austrii - Paterek, Anna (Rocznik Integracji Europejskiej, 2024)
Artykuł poddaje analizie sposób forsowania zrównoważonego gospodarowania energią w austriackiej współpracy rozwojowej zarówno w ramach współpracy wielostronnej, jak i bilateralnej, koncentrując się na jej koncepcyjnych założeniach oraz praktycznej realizacji. Analiza opiera się na hipotezie zakładającej realizację austriackiej pomocy rozwojowej jako integralnego składnika polityki zagranicznej i współpracy międzynarodowej, a także adaptacji jej założeń do niestabilnych uwarunkowań środowiska zewnętrznego.