Krajowe i międzynarodowe reakcje władz publicznych na partie populistyczne w Europie - Moroska-Bonkiewicz, Aleksandra (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Rozwój partii populistycznych w Europie zasadniczo zmienił krajobraz polityczny kontynentu, stawiając przed ugruntowanymi demokracjami bezprecedensowe wyzwania. Podmioty krajowe i międzynarodowe zastanawiają się, jak reagować na partie populistyczne. Dylemat ten jest szczególnie istotny dla organów publicznych, które dysponują szeregiem represyjnych i tolerancyjnych instrumentów, które mogą być wykorzystane wobec tego typu partii. Niniejsze opracowanie przedstawia szczegółową analizę sposobów, w jakie krajowe i międzynarodowe organy władzy publicznej reagowały na ekspansję populizmu w Europie. Celem jest pogłębienie wiedzy na temat prawidłowości w sposobie reagowania organów publicznych na partie populistyczne oraz wyjaśnienie powodów zaobserwowanych reakcji. Opierając się na badaniach empirycznych przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół w siedmiu krajach europejskich, w niniejszym artykule wykorzystano metody ilościowe i jakościowe w celu zbadania inicjatyw opozycyjnych organów publicznych na szczeblu krajowym i międzynarodowym skierowanych przeciwko dziewięciu partiom populistycznym.