Sztuczna inteligencja w europejskiej policji granicznej: wyzwania prawne, zarządzanie migracją i reforma sektora bezpieczeństwa - Imbrosio Filho, Carlos (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Artykuł Dr. Carlosa Imbrosio Filho pt. "Artificial Intelligence in European Border Policing: Legal Challenges, Migration Governance, and Security Sector Reform" (DOI : 10.14746/rie.2025.19.8), który został opublikowany w tomie 19/2025 "Rocznika Integracji Europejskiej" został wycofany i usunięty ze względu na naruszenie zasad wskazanych przez Komitet ds. Etyki Publikacyjnej (COPE -Committee on Publication Ethics). Redakcja RIE Artykuł ma na celu krytyczną ocenę sposobu, w jaki technologie oparte na sztucznej inteligencji (AI) przekształcają europejskie praktyki policyjne w zakresie ochrony granic oraz analizę, czy ich wdrażanie wymaga szerszych ram Reformy Sektora Bezpieczeństwa (SSR) w Unii Europejskiej (UE). W oparciu o jakościowe badanie prawa, obejmujące analizę doktrynalną i polityczno-prawną, artykuł analizuje, w jaki sposób systemy analityki predykcyjnej, nadzoru biometrycznego i automatycznej oceny ryzyka wpływają na działania organów ścigania wzdłuż kluczowych szlaków migracyjnych UE. Badanie opiera się na trzech hipotezach: po pierwsze, że integracja AI zwiększa efektywność zarządzania granicami, ale jednocześnie osłabia przejrzystość i odpowiedzialność instytucjonalną; po drugie, że algorytmiczne systemy decyzyjne nasilają ryzyko dyskryminacji i naruszeń praw człowieka; oraz po trzecie, że wdrożenie zasad SSR w zarządzaniu AI może ograniczyć te zagrożenia poprzez wzmocnienie nadzoru demokratycznego i odpowiedzialności instytucjonalnej. Łącząc innowacje technologiczne z ochroną praw podstawowych, artykuł wnosi wkład w debatę nad etycznym zarządzaniem i prawnymi ramami wdrażania sztucznej inteligencji w polityce granicznej UE.