Wielopłaszczyznowa integracja Europy Środkowo-Wschodniej w ramach Inicjatywy Trójmorza i grupy B-9 - Turczyński, Paweł (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Kraje Europy Środkowo-Wschodniej od kilku lat zacieśniają współpracę w swoim regionie. Łączy je obawa przed polityką Rosji, a także pragnienie niezależności energetycznej. Chcą również uzyskać większe wpływy w strukturach UE i NATO. Od 2015 roku funkcjonuje Inicjatywa Trójmorza (zrzeszająca państwa leżące między Adriatykiem, Morzem Bałtyckim i Morzem Czarnym) oraz Bukaresztańska Dziewiątka (zrzeszająca państwa wschodniej flanki NATO). Struktury te zyskały na znaczeniu po rozpoczęciu przez Rosję agresji na Ukrainę, ponieważ państwa członkowskie udzieliły Ukrainie znaczącej pomocy i umożliwiły jej udzielenie przez Stany Zjednoczone. W niedalekiej przyszłości Inicjatywa Trójmorza i Bukaresztańska Dziewiątka mogą stać się kluczowymi strukturami bezpieczeństwa europejskiego, a także wzmocnić integrację gospodarczą w regionie.