Nowe aspiracje geopolityczne krajów Europy Środkowo-Wschodniej i rola polityki spójności Unii Europejskiej - Senger, Krzysztof (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Artykuł analizuje nowe trendy w Europie Środkowo-Wschodniej, koncentrując się na inicjatywach i sojuszach regionalnych i globalnych, roli infrastruktury w czasach zwiększonego ryzyka nowych konfliktów oraz na tym, jak polityka i instytucje Unii Europejskiej dostosowują się do tych zmian i reagują na nie. Artykuł stara się wyjaśnić, z perspektywy neorealizmu, jak indywidualne interesy państw członkowskich Europy Środkowo-Wschodniej wpływają na zmiany w Polityce Spójności w kierunku inwestycji w infrastrukturę podwójnego zastosowania. Artykuł analizuje również wpływ na metody ewaluacji oraz sposoby dostosowywania i oceny polityki UE w zakresie budowania zdolności obronnych z wykorzystaniem instrumentów Unii Europejskiej.