Polityka antyterrorystyczna Francji w odpowiedzi na zagrożenie terroryzmem dżihadystycznym od 2001 roku - Machniak, Arkadiusz (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Francja dąży do pozycjonowania się jako regionalne mocarstwo w Europie, realizując politykę mającą na celu uzyskanie znaczącego wpływu zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią. Ambicja ta ma na celu nie tylko umocnienie pozycji Francji na arenie międzynarodowej, ale także ochronę jej bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego. Współczesny terroryzm stanowi jednak jedno z najpilniejszych zagrożeń dla bezpieczeństwa Europy i całego świata. W UE Francja jest szczególnie narażona na ataki terrorystyczne – na co wpływa między innymi powrót obywateli francuskich, którzy walczyli jako bojownicy ISIS. W rezultacie zwalczanie terroryzmu stało się priorytetem kolejnych francuskich rządów. Działania te realizowane są na wielu frontach. W kraju państwo wprowadziło szereg środków prawnych i instytucjonalnych; na arenie międzynarodowej angażuje się w operacje wojskowe i zapewnia programy pomocowe skierowane do wybranych krajów Azji i Afryki. Jednocześnie utrzymujące się wyzwania gospodarcze i społeczne sprzyjają powstawaniu odizolowanych społeczności, w których mieszka około pięciu milionów muzułmanów. Ograniczony sukces francuskiej polityki integracyjnej, w połączeniu z powszechną marginalizacją społeczną, przyczynił się do radykalizacji niektórych grup społecznych – problemu leżącego u podstaw podatności kraju na zagrożenia terrorystyczne.