Epokowa zmiana? Podejście Republiki Federalnej Niemiec do pomocy humanitarnej - Dobosz-Dobrowolska, Joanna (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Artykuł traktuje o pomocy humanitarnej Republiki Federalnej Niemiec w latach 2016–2025. Autorka analizuje dane Biura ds. Koordynacji Pomocy Humanitarnej ONZ (UN OCHA) w celu zidentyfikowania zmian w wielkości, alokacji geograficznej i kanałach transferu niemieckiej pomocy. Niemieckie podejście zostało ujęte w kontekście działań innych głównych globalnych donatorów pomocy humanitarnej. W badaniu stwierdzono, że pomoc humanitarna RFN jest podporządkowana realizacji celów niemieckiej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa. Chociaż formalnie kieruje się ona zasadami, które odróżniają ją od innych obszarów polityki zagranicznej – w tym humanitaryzmem, bezstronnością, neutralnością i niezależnością – w praktyce polityka i działania humanitarne RFN, zintegrowane z polityką rozwojową, pozostają instrumentem realizacji niemieckich interesów na arenie międzynarodowej.