Europejskie konteksty stosunków – mniejszość–większość na Górnym Śląsku - Trosiak, Cezary (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Autor, w pierwszej części artykułu przybliża pojęcie kontestacja. Następnie prezentuje najważniejsze ramy prawne, wynikające z członkostwa Polski w Radzie Europy i Unii Europejskiej, do których mogą się odwołać górnośląscy regionaliści w dążeniu do zachowania, wzmocnienia i rozwoju tożsamości społeczno-kulturowej regionu. Procesy migracyjne, które miały miejsce po roku 1945 mają znaczący wpływ na zmiany zachodzące w tym regionie. Jednak dopiero po roku 1989 zarówno Polacy, Niemcy, Ślązacy mogą prowadzić swobodną dyskusję na temat wielokulturowości Górnego Śląska. To czy uda się zachować specyfikę regionu zależy od tego czy górnośląscy regionaliści włączą do realizacji tego celu nowych mieszkańców, którzy dominują w regionie.