Ewolucja polityki sankcji UE wobec Białorusi w latach 2020–2022 - Jerominek, Katarzyna (Rocznik Integracji Europejskiej, 2025)
Niniejszy artykuł analizuje politykę sankcji jako kluczowy instrument Wspólnej Polityki Zagranicznej i Bezpieczeństwa (WPZiB) Unii Europejskiej wobec Białorusi w latach 2020–2022. Przypadek Białorusi stanowi szczególnie istotne studium w zakresie polityki sankcyjnej UE ze względu na jej długotrwały, złożony i cykliczny charakter. Analiza koncentruje się na identyfikacji głównych czynników determinujących proces decyzyjny w zakresie transformacji polityki sankcyjnej UE zarówno w reakcji na sytuację polityczną w tym kraju, jak i w szerszym kontekście geopolitycznym. Artykuł wskazuje również potencjalne kierunki dalszego rozwoju polityki sankcyjnej, uwzględniając możliwość powrotu Unii Europejskiej do podejścia transakcyjnego w obliczu zmieniających się uwarunkowań geopolitycznych.