Narzędzie modernizacji w kłopotach: jak kryzys w strefie euro zmienił politykę spójności - Grosse, Tomasz Grzegorz (Rocznik Integracji Europejskiej, 2016)
Polityka spójności Unii Europejskiej jest głównym narzędziem modernizacji społecznej i gospodarczej w państwach Europy Środkowej. Dotyczy to zwłaszcza Polski, która otrzymuje największą pomoc finansową z tego instrumentu spośród wszystkich innych państw członkowskich UE. Celem artykułu jest analiza zmian w polityce spójności pod wpływem kryzysu w strefie euro oraz ocena tego, w jaki sposób te zmiany mogą wpłynąć na procesy modernizacyjne w najsłabiej rozwijających się państwach UE, a także szerzej – jak wpłyną na sposób funkcjonowania integracji europejskiej.